peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Golonka zapiekana na kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne danie, które w zimowym okresie doda energii

Golonka zapiekana na kapuście Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Golonka zapiekana na kapuście

 

  • 2 kg golonki

 

  • 2 kg kapusty kiszonej

 

 

 

 

 

  • 2 duże cebule

 

  • 1 łyżka smalcu

 

 

Sposób przygotowania:

Golonka zapiekana na kapuście
Golonki myjemy, osuszamy wkładamy do średniego garnka, zalewamy wodą (tak aby pokryła mięso) i zagotowujemy. Po zagotowaniu usuwamy szumy i dodajemy pokrojoną w talarki cebulę. Następnie dorzucamy 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego oraz 8 ziaren pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 90 minut. Golonka się gotuje, a my sięgamy po kiszoną kapustę. Płuczemy ją i wkładamy do drugiego garnka, dolewamy około 300 ml wody oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 70 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Duże żaroodporne naczynie smarujemy smalcem. Wykładamy kapustę, a na kapuście układamy golonki (wcześniej usuwamy z nich kości). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20-30 minut.
Golonka zapiekana na kapuście
Golonka zapiekana na kapuście - przed pieczeniem
Golonka zapiekana na kapuście
Golonka zapiekana na kapuście - propozycja podania