Góralska kwaśnica

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachęcam do spróbowania.....

Góralska kwaśnica

Składniki:

Góralska kwaśnica

 

 

Sposób przygotowania:

Góralska kwaśnica
Najpierw żeberka dzielimy na 3 porcje. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, liść i ziele. Gotujemy na minimalnym ogniu do czasu, aż mięso na żeberkach zacznie odchodzić od kości. Wyjmujemy wszystko z wywaru, wkładamy do niego kapustę oraz grzyby i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Żeberka wrzucamy do zupy i podgrzewamy w niej (można wyjąć kości). Ziemniaki gotujemy osobno, układamy na talerzach, zalewamy je zupą, do której wkładamy po porcji żeberek. Do kwaśnicy można użyć żeberek wędzonych lub świeżych. Jarzyn można użyć do sałatki lub pokroić i wrzucić do zupy.