Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Galantyna wieprzowo-drobiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zawsze przygotowywałam kurczaka nadziewanego, teraz przeszłam na galantynę z farszem wieprzowo pieczarkowym, taka galantyna to coś pysznego.

Galantyna wieprzowo-drobiowa

Składniki:

Galantyna wieprzowo-drobiowa

 

  • kurczak- 1 szt
  • mięso mielone wieprzowe -0,5 kg
  • pieczarki -300 g
  • cebula -1 szt
  • jajka - 2 szt
  • sól i pieprz
  • tłuszcz
  • przyprawa do kurczaka

Sposób przygotowania:

Galantyna wieprzowo-drobiowa
Z kurczaka usunąć kości, następnie skórę naciąć wzdłuż, zaczynając od piersi udka i mięso z piersi rozciąć tak by było mięso na całej skórze. Dobrze przyprawić mięso przyprawą do kurczaka, włożyć mięso do miski, przykryć i odstawić na całą noc do lodówki. Farsz Pieczarki opłukać, pokroić w półplastry, udusić na tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć. Mięso mielone wymieszać z pieczarkami i cebulę. Dodać jajka i przyprawy,dokładnie wymieszać. Wyłożyć farsz na skórę z mięsem, ciasno zrolować, obsypać przyprawą do kurczaka, włożyć do siatki. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec 75 minut w nagrzanym piekarniku do 190 stop.