AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Galareta z nóżek wieprzowych

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Trochę trzeba się napracować nad rozdrabnianiem mięsa, ale efekt końcowy przepyszny...:)

Galareta z nóżek wieprzowych

Składniki:

Galareta z nóżek wieprzowych

 

 

  • dodatki:
  • groszek z puszki
  • kukurydza z puszki
  • jajko ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Galareta z nóżek wieprzowych
Nóżki i mięso opłukać, wraz z marchewkami, cebulą i przyprawami zalać zimną wodą. Gotować powoli przez 3-4 godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości. Marchewki wyjąć, gdy będą prawie miękkie i zostawić do galarety. Osolić dopiero pod koniec gotowania. Wywar odcedzić, obrać mięso, pokroić w kostkę. Wywar przyprawić do smaku rozgniecionym czosnkiem. Przyszykować miseczki, na dnie każdej układać według uznania- pokrojoną na plasterki ugotowaną marchewkę, groszek, kukurydzę lub ugotowane i pokrojone jajko. Na to wyłożyć pokrojone mięso, zalać wywarem i ostudzić, wstawić do lodówki do skrzepnięcia. Przed podaniem zebrać tłuszcz z powierzchni galarety i wyłożyć ją na półmisek przybrany sałatą lub natką pietruszki. Pokroić na porcje, pokropić octem lub cytryną. SMACZNEGO :)