slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Galaretka drobiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pomysł na wykorzystanie resztek z rosołu do przygotowania kolejnego dania. Galaretka jest pyszna i lekka.

Galaretka drobiowa

Składniki:

Galaretka drobiowa

 

  • 1 ugotowane udko indycze z rosołu
  • 1 marchewka z rosołu
  • 2 szkl rosołu
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki

Sposób przygotowania:

Galaretka drobiowa
Obieramy mięso z kości i kroimy drobno. Wkładamy do miseczki. Dodajemy pokrojoną drobno marchewkę i kukurydzę, mieszamy.

Przygotowujemy sobie foremki lub szklanki- 4 sztuki.

Jajko obieramy ze skorupki i kroimy na 4 części. Na dnie foremek układamy po cząstce jajka. Na to wykładamy po 3-4 łyżki mięsa z dodatkami.

Do gorącego bulionu dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Zalewamy bulionem mięsko z dodatkami i odstawiamy do zastygnięcia.

Smacznego