Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Galaretka truskawkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

Galaretka truskawkowa

Składniki:

Galaretka truskawkowa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Galaretka truskawkowa
Przygotować sok z jabłek, tak jak w przepisie do galaretki jabłkowej. Truskawki przebrać, odrzucając przygniłe, oczyścić z szypułek, umyć, osączyć, po czym wycisnąć z nich sok, najlepiej przepuszczając je przez odpowiednią maszynkę. Sok z truskawek wlewamy do rondla razem z sokiem jabłkowym i rozgotowujemy. Do gorącego soku dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy do pełnego rozpuszczenia się cukru. Aby odparować część wody, całość umieszczamy w płaskim, szerokim naczyniu i ogrzewamy przez ok. 10 minut. Sprawdzamy czy galaretka ma już odpowiednią konsystencję. Usuwamy z wierzchu szum. Jeśli trzeba, podgrzewamy galaretkę dalej, dopóki nie nabierze odpo- wiedniej gęstości. Gorącą galaretkę rozlewamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i odstawiamy po ostygnięciu do spiżarni.