góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Galaretka z golonki i nóżek wieprzowych

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

doskonała przystawka na przyjęcia i nie tylko

Galaretka z golonki i nóżek wieprzowych

Składniki:

Galaretka z golonki i nóżek wieprzowych

 

  • 1 tylna golonka wieprzowa
  • 2 ratki wieprzowe
  • włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler
  • liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, sól pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Galaretka z golonki i nóżek wieprzowych
Golonkę i ratki dokładnie umyć, ratki pokroić na mniejsze części. włożyć do zimnej wody z przyprawami. Zagotować. Po pół godzinie dodać warzywa. Gotować na bardzo wolnym ogniu do czasu, aż mięso odejdzie od kości. Wyjąć mięso z wywaru, wywar przecedzić dokładnie przez gęste sitko i wlać do garnka. Mięso rozdrobnić na mniejsze kawałki, wrzucić do wywaru i ponownie całość zagotować. Salaterkę opłukać zimną wodą, na dno ułożyć pokrojoną w plasterki marchewkę z wywaru. Wlewać porcjami do salaterki.