edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Galaretka z kurzych łapek

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Megadawka żelatyny dla zdrowych stawów i mocnych paznokci.

Galaretka z kurzych łapek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Galaretka z kurzych łapek

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z kurzych łapek

Z łapek usunąć ewentualne pozostałości skóry, odciąć pazurki i opłukać. Włożyć go garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i zszumować. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól. Następnie zmniejszyć gaz do minimum i na bardzo wolnym ogniu bardzo długo gotować pod przykryciem (kilka godzin, tak samo jak tradycyjne nóżki). Kiedy mięso zaczyna samo odchodzić od kostek, dołożyć do garnka obraną i umytą włoszczyznę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy włoszczyzna będzie miękka całość przelać przez sito (oczywiście wywar zachować!). Z lekko przestudzonych łapek usunąć wszystkie kostki, a to co zostanie włożyć do przecedzonego wywaru (mój podczas gotowania zredukował się o połowę). Doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym, ewentualnie solą i pieprzem. Przelać do salaterek i przestudzić, a następnie wstawić do lodówki aby galaretka stężała. Galaretkę podawać z ulubionym octem, sokiem cytrynowym lub chrzanem.

Polecamy: przepisy z wykorzystaniem podrobów >>>

Galaretka z kurzych łapek
Z łapek usunąć ewentualne pozostałości skóry, odciąć pazurki i opłukać.
Galaretka z kurzych łapek
Łapki włożyć go garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i zszumować. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól.