beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Gałki wieprzowo-ryżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Gałki wieprzowo-ryżowe

Składniki:

Gałki wieprzowo-ryżowe

 

  • pół kilo szynki wieprzowej,
  • 3  duże cebule,
  • pół szklanki oleju,
  • 3  marchewki,
  • 1  szklanka ryżu,
  • sól, pieprz, słodka papryka,
  • 2  łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Gałki wieprzowo-ryżowe
Mięso zmielić, przyprawić, wymieszać z  surowym ryżem. Cebule pokroić w  kostkę i  zmieszać ze startą marchewką.
Smażyć 5  min. na małym ogniu, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i  odstawić do ostygnięcia. 1/3  zasmażki wymieszać z  mięsem, następnie uformować gałki. Gałki ułożyć w  głębokiej patelni na reszcie zasmażki, zalać wodą i  pod przykryciem gotować ok. 40 minut.

Tagi:

ryż szynka