selenka

selenka

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Głaskana szarlotka na półkruchym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Świetny i nietrudny przepis. Odkąd skosztowałam jej u teściowej nie znam lepszej. Musiałam poznać przepis i oto jest- wypróbowany. Polecam i smacznego!

Głaskana szarlotka na półkruchym

Składniki:

Głaskana szarlotka na półkruchym

Składniki na ciasto

Sposób przygotowania:

Głaskana szarlotka na półkruchym
Wyłóż masło, by miało temperaturę pokojową, przygotuj mąkę, posiekaj dobrze masło, wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem z wanilią. Wymieszaj porządnie.Zrób dołek na środku, dodaj 2 całe jajka, oddzielić to surowe żółtko,na końcu dodaj śmietanę, wyrób w misce w kształt kuli.

Na stolnicy (ciasto ma mieć konsystencję jak kluski ślaskie). Podziel na dwie części. Większy odłóż na blachę, wcześniej blachę bez rantów/ boków wysmaruj masłem. Ciasto wałkuj według blachy, delikatnie podsyp mąką i na górze trochę mąki rozsyp.

Ciasto przełóż z wałka i ułóż według blachy, nakłuj widelcem. Jabłka wygniazduj, zetrzyj na drobnej tarce, dosłodź do smaku, dodaj połowę paczki cynamonu.

Roztop trochę masła- nie zasmażaj, ma być na małym ogniu, polej jabłka, posyp łyżką mąki, wymieszaj, troszkę soli na koniec, po rozwałkowaniu rozłóż jabłka wałkiem na cieście, tak by było 1 cm od blachy. Na koniec dociśnij delikatnie ręką ciasto ("pogłaskaj" na wszystkie strony rękami delikatnie).

Piec w temperaturze 180 stopni 40-45 minut. U mnie termoobieg 3 półka od góry, sprawdzać czy się nie przypala, jeśli tak, to trzeba zmienić półkę piekarnika. 

Tagi:

szarlotka