Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyrlandia według Buni

,,Grubaski ,, ziemniaczano-kukurydziane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Coś w rodzaju kopytek . Trochę twardsze i większe .Mogą być dodatkiem do sosów , mięs w sosach lub same okraszone masełkiem z jakąś surówką

,,Grubaski ,, ziemniaczano-kukurydziane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

,,Grubaski ,, ziemniaczano-kukurydziane

 

  • 1 szklanka ugotowanych utłuczonych ziemniaków
  • 1/2 szklanki odsączonej kukurydzy konserwowej
  • mąka ( ok.12 łyżek + do podsypywania )
  • sól- szczypta
  • 1 jajko

 

Sposób przygotowania:

,,Grubaski ,, ziemniaczano-kukurydziane
Nastawić w garnku osoloną wodę na gotowanie klusek. Zmiksować w malakserze kukurydzę .Dodać do niej ziemniaki i dalej miksować na gładką papkę . Wrzucić jajko , szczyptę soli i wymieszać .Wsypać mąkę ( tu nie stosujemy zasady 1/4 masy jak w normalnych kopytkach )- dodajemy tyle by kluski dawały się wyrabiać na wysypanym mąką blacie . Posypujemy blat mąką - wykładamy masę na kluski i ugniatając ,, zbieramy " tyle mąki by można ją było podzielić na kawałki , a te uformować w grube wałeczki . Pociąć je na duże kluski . Wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok. 5 minut od wypłynięcia ( proponuję sprawdzić bo czas gotowania zależy od wielkości klusek które zrobimy ). Wyjmować łyżką cedzakową lub odcedzić na sicie . Jeśli chcemy podawać je jako samodzielne danie proponuję polewać lekko zrumienionym masłem , w towarzystwie surówki w skład której wchodzi kukurydza konserwowa .
,,Grubaski ,, ziemniaczano-kukurydziane
Proste składniki- proste szykowanie - składniki pod ręką
,,Grubaski ,, ziemniaczano-kukurydziane
Zmiksować kukurydzę , ziemniaki z jajkiem i szczyptą soli
,,Grubaski ,, ziemniaczano-kukurydziane
Dodać mąkę - wyrobić ciasto jak na kopytka ( trochę twardsze ) - uformować wałeczki i pokroić
,,Grubaski ,, ziemniaczano-kukurydziane
Gotować wrzucając na osolony wrzątek ok. 5 minut od wypłynięcia