szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Gruszkowe babeczki z toffi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne gruszkowe babeczki z toffi

Gruszkowe babeczki z toffi

Składniki:

Gruszkowe babeczki z toffi

 

  • 300 gram toffi
  • 2 twarde gruszki
  • pół szklanki maślanki
  • 3 jajka
  • 200 gram masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1, 2/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mielonych migdałów
  • pół szklanki kremówki
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • szczypta soli
  • tłuszcz do foremek

Sposób przygotowania:

Gruszkowe babeczki z toffi
Cukierki pociąć na kawałki. Gruszki rozciąć wzdłuż i usunąć środki z pestkami. Jedną połówkę skropić sokiem cytrynowym i odstawić. Resztę gruszek obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło wraz z cukrem i szczyptą soli utrzeć na puszystą masę, nie przerywając ucierania wbijać kolejno jajka na przemian z porcjami maślanki. Mąkę połączyć z proszkiem dopieczenia i migdałami, wsypać do masy i dokładnie wymieszać. Dodać 1/3 pokrojonych cukierków oraz starte gruszki, wymieszać.. Małe foremki na babeczki posmarować tłuszczem, napełnić utworzonym ciastem. Piec około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pozostałe cukierki stopić. Połączyć ze śmietaną. Połówkę gruszki pociąć na plasterki. Babeczki udekorować plasterkami gruszki i polać sosem toffi.

Tagi:

jajko jajka