jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Gryczane knedle

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Gryczane ciasto choć miało ciemniejszy kolor było miękkie i apetyczne. Całość została polana boczkiem. To wszystko sprawiło , że ta nowa propozycja knedli była pyszna, aromatyczna i syta!!!!!

Gryczane knedle Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gryczane knedle

 

  • Wychodzi ok 16 sztuk knedli
  • Ok 250 gram kaszy gryczanej,
  • 7-8 suszonych śliwek (kalifornijska),
  • 1 duży pojedynczy filet z kurczaka,
  • 200 g ugotowanych ziemniaków (utłuczonych i przestudzonych)
  • Jajko do ciasta
  • Sól (do ciasta na knedle, do posolenia wody w której będziemy gotować ),
  • Olej do smażenia filetu, do gotowania knedli,
  • Ok ¾ łyżeczki majeranku,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Świeżo mielona sól morska do smaku,

 

  • Dekoracja:
  • 4 plasterki boczku wędzonego,
  • Natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Gryczane knedle
Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane kroimy w kostkę i oprószamy majerankiem, świeżo mieloną solą morską i kolorowym pieprzem. Następnie smażymy je do miękkości na oleju. Gotowe zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy. Przestudzone mielimy lub dokładnie miksujemy. Do rozdrobnionego dodajemy pokrojone w kostkę śliwki. Całość dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Masa dzięki temu że filet był smażony jest wilgotna i łatwo się formuje. Będzie ona stanowić nadzienie knedli. Gdy mamy nadzienie przystępujemy do wykonania ciasta: Zaczynamy od przygotowania mąki gryczanej. W tym celu kasze gryczaną mielimy (np. w młynku do kawy czy malakserze itp.). Na stolnice wysypujemy przygotowaną mąkę, dodajemy do niej ziemniaki, jajko oraz szczyptę soli. Energicznie i krótko zagniatamy ciasto. Z tak przygotowanego formujemy wałek o średnicy około 4 cm. Gotowy dzielimy na plastry o grubości około 1 cm. Każdy plaster rozpłaszczamy w dłoniach. Na tak przygotowanych kołach układamy nadzienie. Brzegi ciasta zawijamy ku górze i dokładnie je zlepiamy. Formujemy knedle. Tak przygotowane gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Gotowe delikatnie przelewamy wodą, porcjujemy na talerze. Knedle podajemy okraszane pokrojonym w kostkę i przytopionym boczkiem.
Gryczane knedle
Kasze mielimy w młynku do kawy lub miksujemy
Gryczane knedle
na podzielone kawałki ciasta wykładamy przygotowany farsz
Gryczane knedle
Końce zawijamy ku górze, zlepiamy i formujemy knedle