halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Grillowana wątróbka drobiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna wątróbka grillowana.

Grillowana wątróbka drobiowa

Składniki:

Grillowana wątróbka drobiowa

 

  • wątróbka drobiowa 60 dag
  • chudy boczek wędzony 50 dag
  • mleko 200 ml
  • oliwa 50 ml
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • imbir mielony 1|2 łyżeczki
  • musztarda ostra 1 łyżeczka
  • przyprawa do drobiu 1 łyżeczka
  • sos chili z limonką i kolendrą
  • młoda cukinia 2 sztuki
  • sól do smaku
  • biały pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Grillowana wątróbka drobiowa
Liście sałaty umyć , osuszyć.Wątróbkę umyć , usunąć , żyłki , tłuszcz itp. Zalać wątróbkę mlekiem i odstawić na pół godziny. Następnie wątróbkę osuszyć. Zrobić marynatę . Do oliwy dodać musztardę, przyprawę do drobiu, imbir mielony , sok z cytryny oraz sos chili z limonką i kolendrą. Składniki marynaty zmiksować , obtoczyć wątróbki w marynacie i odstawić do lodówki na 2 godziny. Boczek pokroić w plastry . Następnie wątróbki owijamy w plaster spinamy wykałaczkami . Grillujemy na średnio nagrzanym grillu. Młodą cukinię wymyć dokładnie pokroić w plastry. Skropić oliwą, oprószyć solą oraz białym pieprzem. Położyć na grillu i opiec z dwóch stron . Wątróbkę podajemy na liściach sałaty z grillowaną cukinią.