Grillowana pierś kaczki z polentą

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W tym przepisie nacieramy ją mieszanką przypraw hinduskich i podajemy z polentą wymieszaną z kukurydzą i groszkiem doprawioną słodkim sosem.

Grillowana pierś kaczki z polentą

Składniki:

Grillowana pierś kaczki z polentą

 

  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 i 1/4 szklanki wody
  • 4 połówki piersi z kurczaka,bez skóry i kości(ok. 150 g każda)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 i 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 1 i 1/2 szklanki mrożonej kukurydzy
  • 3 łyżki sosu chutney z mango

Sposób przygotowania:

Grillowana pierś kaczki z polentą
1.Wymieszać kurkumę, 1/4 łyżeczki soli, cukier i imbir w małej misce. Natrzeć pierś z obu stron tą mieszanką. 2.Nasmarować oliwą patelnię grillową lub patelnię o grubym dnie. Wrzucić mięso i smażyć po 3 min. z każdej strony, by było lekko krwiste. 3. Przygotować polentę: rozbić starannie mąkę kukurydzianą ze szklanką wody w małej misce. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu 1 i 1/4 szklanki wody w średnim rondlu. Wlać , mieszając, wodę z mąką kukurydzianą, dodać pozostałe 3/4 łyżeczki soli i zmniejszyć ogień. Gotować powoli, często mieszając, 7 min. , aż polenta zgęstnieje. 4. Dodać do polenty groszek, kukurydzę oraz chutney z mango. Wymieszać i gotować jeszcze 2 min. , żeby podgrzać warzywa. Pokroić pierś kaczki w poprzek włókien na ukośne plastry i podawać z polentą. SMACZNEGO :)