SUPERPRZEPIS

Grochowa zupa krem z ciecierzycą i papryką

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Grochowa zupa krem z ciecierzycą i papryką

Ciekawy, nowatorski pomysł na podanie tradycyjnej polskiej zupy. Coś sycącego i konkretnego na obiad.

Składniki:

Grochowa zupa krem z ciecierzycą i papryką

 

Sposób przygotowania:

Grochowa zupa krem z ciecierzycą i papryką

Grochowa zupa krem I

Grochowa zupa krem z ciecierzycą i papryką
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę

Ciecierzycę gotujemy do miękkości (ok. 1 h). W tym czasie groch zalewamy 2 i pół litra wody. Ściągamy szumowiny. Dokładamy liście i ziele. Gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażmy aż się ładnie zeszkli. Dodajemy do gotującego się grochu.

Grochowa zupa krem II

Grochowa zupa krem z ciecierzycą i papryką
Kiełbasę wędzoną kroimy w cienkie plasterki

Kiełbasę wędzoną kroimy w cienkie plasterki.

Grochowa zupa krem III

Grochowa zupa krem z ciecierzycą i papryką
Czerwoną paprykę myjemy i kroimy w cienkie paseczki

Czerwoną paprykę myjemy i kroimy w cienkie paseczki.

Grochowa zupa krem IV

Grochowa zupa krem z ciecierzycą i papryką
Do warzyw i kiełbasy dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę

Wszystkie warzywa i kiełbasę wrzucamy na patelnię. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy do czasu aż wszystko zmięknie.

Grochowa zupa krem V

Grochowa zupa krem z ciecierzycą i papryką
Do zmiksowanego grochu dodajemy podsmażone warzywa i kiełbasę

Gdy groch się ugotuje wyjmujemy ziele i liście. Miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy podsmażoną wędlinę i warzywa. Dokładamy odcedzoną na sitku ciecierzycę. Solimy i pieprzymy do smaku. Doprawiamy majerankiem.