Grochówka mazowiecka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Grochówkę, żurek warto przyrządzić na wywarze, którego podstawą będzie wędzony boczek.Z tej aromatycznej wędzonki możemy zrobić też skwarki.

Grochówka mazowiecka

Składniki:

Grochówka mazowiecka

 

Sposób przygotowania:

Grochówka mazowiecka
Groch płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej kilka godzin. Następnie gotujemy ( bez soli ) do miękkości. Warzywa obieramy i wkładamy do dużego garnka i zalewamy 1, 5 l wody. Dodajemy boczek oraz przyprawy i zagotowujemy. Po 45 minutach do zupy wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. . Kiedy będą miękkie, warzywa oraz boczek wyjmujemy. Warzywa odkładamy, a boczek kroimy na kawałki i przesmażamy na patelni wraz z posiekana cebulą i zmiażdżonym czosnkiem. Łączymy wszystkie składniki zupy (a także pokrojoną w kostkę kiełbasę ) Zagotowujemy. Gotową grochówkę doprawiamy majerankiem.

Tagi:

kielbasa