Jadwiga Górka

Jadwiga Górka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Gulasz z kiełbasą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo sycąca potrawa, szkoda tylko, że ciężkostrawna.

Gulasz z kiełbasą

Składniki:

Gulasz z kiełbasą

 

  • 40 dag dowolnej kiełbasy
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 10 dag słoniny
  • 40 dag ziemniaków
  • po czerwonej, żółtej i zielonej papryce
  • 100 ml białego wina
  • 1 l bulionu wołowego
  • 20 dag przecieru pomidorowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka mielonej słodkiej papryki
  • łyżka mielonego kminku
  • łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gulasz z kiełbasą
Cebulę i czosnek posiekać. Słoninę pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek zeszklić na słoninie. Dodać koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę, a następnie ziemniaki i pokrojoną paprykę, wlać wino, bulion i przecier pomidorowy. Wsypać kminek i majeranek, dusić na wolnym ogniu około 20 minut. Na koniec dodać kiełbasę, podgrzać, doprawić solą i pieprzem.