LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Gulasz z kluskami śląskimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Rozgrzewające danie w chłodne dni.

Gulasz z kluskami śląskimi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gulasz z kluskami śląskimi

 

  • łopatka wieprzowa ok. 0,7 kg
  • mąka pszenna 2-3 łyżki
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liśc laurowy, gałka muszkatałowa
  • papryka w proszku
  • kawałek chili (suszonej)
  • papryka kolorowa 2
  • cebula 2
  • olej 3-4 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z kluskami śląskimi
Mięso pokroic w grubą kostkę, oprószyc mąką i przyrumienic na rozgrzanym oleju. Przełożyc do rondla, podlac wodą (ok. 0,5 szklanki), poddusic. Dodac cebulę pokrojoną w piórka i paprykę pokrojoną w paski. Wrzucic do mięsa wraz z przyprawami. Dusic do miękkości, mieszając od czasu do czasu, by się nie przypaliło.
Kluści śląskie ugotowac w osolonej wodzie. (Mogą byc z proszku lub mrożone.) Wyłożyc na talerz, polac gulaszem.
Gulasz z kluskami śląskimi
Smażenie łopatki wieprzowej pokrojonej w grubą kostkę.
Gulasz z kluskami śląskimi
Duszenie zrumienionego mięsa z warzywami i przyprawami.