Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Gulasz z mięsa baraniego z pigwą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mięso baranie na gulasz powinno być bez tłuszczu.

Gulasz z mięsa baraniego z pigwą

Składniki:

Gulasz z mięsa baraniego z pigwą

 

  • 1 kg mięsa baraniego bez kości
  • 1/2 kg pigwy
  • 2 szkl czerwonego wytrawnego wina
  • 1 kostka rosołowa
  • 3 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • pieprz do smaku
  • imbir do smaku
  • cukier do smaku
  • przyprawa maggi do smaku

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z mięsa baraniego z pigwą
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i imbirem, wymieszać i odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę. W rondelku rozgrzać oliwę, włożyć mięso i szybko obsmażyć. Pod koniec dodać drobno posiekaną cebulę i ciągle mieszając chwilę smażyć na wolnym ogniu. Następnie wlać wino, 1 szkl wody, dodać kostkę rosołową i dusić pod przykryciem około 20 minut. Pigwę obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki, dodać do mięsa i dusić do miękkości (około 30-40 minut) Z masła i mąki zrobić zasmażkę połączyć z mięsem, zagotować. Przyprawić do smaku pieprzem, cukrem, przyprawą maggi i gałką muszkatołową. Podawać z ryżem lub z makaronem posypane natką pietruszki.