lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Dobra brukselka w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

świetna potrawka na stół znalazłam ten przepis w jednej z gazet

Dobra brukselka w śmietanie

Składniki:

Dobra brukselka w śmietanie

 

  • 1 kg brukselki
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietanki
  • 1 szkl wywaru z warzyw
  • 2 łyżki mąki
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1 łyzka masła
  • pieprz
  • szczypta cukru

 

Sposób przygotowania:

Dobra brukselka w śmietanie
Brukselke umyj odetnij wierzchnie listki a cebule posiekaj. Rozgrzej lekko masło zeszklij cebulę lekko posól. Dodaj brukselkę chwile podsmaż i zalej gorącym wywarem, dopraw solą i pieprzem do smaku oraz szczyptą cukru. Gdy brukselka będzie miękka po około 15 min dodaj śmietanę wraz z mąką. Przed podaniem brukselkę udekoruj posypując ją natką pietruszki.

Tagi:

brukselka