Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Dofinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dofinki są znakomitym dodatkiem do pieczonego drobiu i mięsa.

Dofinki

Składniki:

Dofinki

 

Sposób przygotowania:

Dofinki
Ugotować szklankę wody z masłem, następnie stopniowo dosypywać mąkę wymieszana z solą, stale mieszając. Gotować na małym ogniu, gdy ciasto będzie odchodziło od ścian naczynia, zdjąć z ognia i utrzeć na pulchną masę, dodając po jednym jajku.
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa i utrzeć z masłem żółtkami, solą i gałkę muszkatołową, połączyć z ciastem. Wymieszać, wstawić do lodówki. Formować małe kulki, smażyć w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor.

Tagi:

ciasto mak