superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Domowy cukier waniliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Przygotujemy go błyskawicznie i już następnego dnia możemy wykorzystać do wypieków

Domowy cukier waniliowy

Składniki:

Domowy cukier waniliowy

 

  • 1,5 szklanki cukru białego
  • 2 laski wanilii

Sposób przygotowania:

Domowy cukier waniliowy
Cukier przesypujemy do słoiczka.
Laska wanilii powinna być świeża, wtedy aromat naszego cukru będzie bardziej intensywny.Świeża wanilia jest mięciutka i lekko wilgotna. Można też wykorzystać zalegające nam , już nie pierwszej świeżości laski wanilii, ale wtedy powinniśmy dodać ich więcej do cukru.
Nożykiem odcinamy końcówki laski wanilii i nacinamy wzdłuż. Wyskrobujemy ziarenka wanilii i dodajemy do cukru. Dokładnie mieszamy, bo ziarenka mogą się sklejać.
Przechowujemy w szczelnym pojemniczku.