Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Domowy chleb pełnoziarnisty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne, chrupiące pełnoziarniste pieczywo :)

Domowy chleb pełnoziarnisty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy chleb pełnoziarnisty

 

  • 2 sztuki:
  • 750 g mąki pełnoziarnistej 3 zboża
  • 500 ml ciepłej wody
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli

 

  • dodatki:
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżki płatków owsianych

Sposób przygotowania:

Domowy chleb pełnoziarnisty
Drożdże kruszymy i wrzucamy do małej miski, dodajemy 1/3 szklanki ciepłej wody i 2 łyżki mąki - mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15 minut). Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, dodatki i pozostałą wodę - mieszamy. Stolnicę podsypujemy mąką (ręce smaruję oliwą, żeby ciasto się nie kleiło) wykładamy ciasto i zagniatamy (około 5 minut, aż stanie się elastyczne). Przekładamy z powrotem do miski i przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy na około 30 - 45 minut (do podwojenia objętości). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i formujemy chleb, przekładamy do blaszki obsypanej otrębami, spryskujemy wodą i posypujemy siemieniem i otrębami (lub innym dodatkiem), przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Gdy chleb wyrośnie spryskujemy wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec w 220 stopniach przez około 25 - 30 minut. Smacznego :)
Domowy chleb pełnoziarnisty
Drożdże kruszymy dodajemy wodę i mąkę i odstawiamy do wyrośnięcia
Domowy chleb pełnoziarnisty
Ciasto zagniatamy przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia
Domowy chleb pełnoziarnisty
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i formujemy chleb
Domowy chleb pełnoziarnisty
Wyrośnięty chleb spryskujemy wodą i wkładamy do piekarnika