haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Domowa pizza na grubym spodzie

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi i znika z talerza błyskawicznie.

Domowa pizza na grubym spodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa pizza na grubym spodzie

 

  • 30 dkg mąki
  • 2/3 szkl mleka
  • 2 dkg drożdży
  • 2 łyżki oliwy do ciasta
  • olej do blachy
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 duże cebule
  • 1/2 kg pieczarek
  • 25 dkg żółtego sera
  • łyżeczka tymianku
  • ketchup

Sposób przygotowania:

Domowa pizza na grubym spodzie
Drożdże rozetrzeć z cukrem i częścią ciepłego mleka i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie przesiana make, resztę mleka posolić, dodać jajo i wyrobić. Wlewać oliwę, ciągle wyrabiając. Uformować kulę i pozostawić do wyrośnięcia. (jak jest ciepło, to rośnie "w oczach"). Cebule obrać, pokroić i zeszklić. Pieczarki umyć obrać, pokroić w paseczki i podsmażyć ok. 5 minut. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dużą blachę natłuścić olejem, rozłożyć na dnie ciasto, pozostawiając brzegi masy grubsze, całą powierzchnię z wyjątkiem brzegów wysmarować koncentratem pomidorowym, na to ułożyć cebule, pieczarki, ser i posypać tymiankiem. Piec w temp 175 stopni 15-20 minut. Podawać z ketchupem.
Domowa pizza na grubym spodzie
Etap 1
Domowa pizza na grubym spodzie
Etap 2
Domowa pizza na grubym spodzie
Etap 3
Domowa pizza na grubym spodzie
Etap 4