reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Domowe hot dogi inaczej

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Większość z nas lubi wszelkie fast foody i tak samo jest u mnie, ale z tych gotowych korzystamy sporadycznie i tylko na wyraźną prośbę Małej. Najczęściej jednak staram się przygotować coś w domu i tak było tym razem.

Domowe hot dogi inaczej

Składniki:

Domowe hot dogi inaczej

 

  • Składniki10-12 sztuk
  • 1 niepełna szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 55 g masła
  • 500 g mąki
  • 7g drożdży instant
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko + żółtko do smarowania

 

  • Farsz
  • ketchup - użyłam domowego
  • 5-6 kiełbasek
  • cebulka prażona

Sposób przygotowania:

Domowe hot dogi inaczej

przygotowanie

Domowe hot dogi inaczej
do ciasta dodajemy mąkę stopniowo, każda kolejna porcja, dopiero po każdym wyrobieniu

Podgrzewamy mleko, masło i wodę- masło musi sie rozpuścić, ale nie doprowadzamy do zagotowania.

Wsypujemy do miski niepełne 2 szklanki mąki, dodajemy jajko, cukier, sól i drożdże- wlewamy mleko i ucieramy do połączenia się składników.

Następnie dodajemy stopniowo (tak po pół szklanki) resztę mąki.

W oryginalnym przepisie było 560 g co jak dla mnie byto stanowczo za dużo- wystarczyło 500 g + trochę do podsypywania stolnicy.

Obawiam się że gdyby dała więcej bułeczki wyszłyby za twarde.

Pamiętajmy jednak, ze mąka , mące nie równa i trzeba kontrolować ile jej dodajemy.

formowanie

Domowe hot dogi inaczej
można użyć innej wędliny np parówkę, ale wtedy dodajemy pikantny ketchup

Jeżeli ciasto jest wyrobione i nie klei nam się do rąk, to reszty już nie dodajemy.

Ciasto dzielimy na porcje ( u mnie 10)

Każdą porcję rozwałkujemy na placuszek, smarujemy łyżką ketchupu, układamy kiełbaskę i dodajemy garść cebulki- zwijamy tak jak krokiety, pierwsze góra / dół, potem zawijamy boki.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, żeby nam się ciasto nie rozwinęło.

pieczenie

Domowe hot dogi inaczej
układamy na papierze do pieczenia w centymetrowych odstępach

Układałam dość ściśle, ale z centymetrowym miejscem do wyrastania.

Przykrywamy blaszkę czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-35 minut.

Przed pieczeniem smarujemy bułeczki rozmąconym żółtkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200stopni przez 10-12 minut na złocisty kolor

Studzimy i wcinamy ;)

Smacznego


Tagi:

hot dogi