Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nie ma nic lepszego niż domowe lody. W taki upał najbezpieczniejsze są te przygotowane bez jajek. Aksamitny jogurt i zdrowe borówki amerykańskie to wspaniały duet. Lody lody dla ochłody... to jest to !

Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek

Składniki:

Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek

 

  • 250 g mascarpone
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 90 g drobnego cukru
  • 350 g borówek + ok.150 g borówek
  • patyczki i foremki do lodów

Sposób przygotowania:

Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek
Miska na lody powinna się mrozić przez 24 godziny, zanim zaczniemy robić lody. 150 g borówek miksujemy dokładnie i wkładamy po 2 łyżeczki zmiksowanych owoców na dno foremek na lody (wykorzystałam papierowe foremki na muffiny), foremki wkładamy do zamrażarki.

Drugą porcję borówek miksujemy i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy lodowej.

Zimne mascarpone i jogurt ubijamy wraz z cukrem przez 3-4 minuty.

Do tak przygotowanej masy dodajemy zmiksowane borówki i mieszamy.

Tagi:

lody