paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Domowe pyzy prawdziwe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tradycyjne domowe pyzy z ciasta ziemniacznego z farszem z mięsa wieprzowego i suszonymi grzybkami. Syte i pyszne.

Domowe pyzy prawdziwe

Składniki:

Domowe pyzy prawdziwe

 

Sposób przygotowania:

Domowe pyzy prawdziwe
Ziemniaki podzielić na dwie części. 1 kg obrać i ugotować, odcedzić przepuścić przez maszynkę. 1 kg obrać, opłuka ci zetrzeć na tarce ( małe oczka), odcisnąć z ziemniaków surowych sok. Ziemniaki ze sobą wymieszać, dodać jajo, mąkę ziemniaczaną i wyrobić masę.

Grzybki ugotować i drobniutko posiekać. Cebulkę obrać i pokroić w kosteczkę podsmażyć wraz z grzybkami. Dodać do cebuli i grzybków mięso i przyprawy do smaku usmażyć.

Na rękę nałożyć porcję ciasta ziemniaczanego, na to łychę farszu, zlepić i kształtować pyzę okrągłą lub podłużną.

Gotować przez jakieś 15 minut od momentu wypłynięcia pyzów.