czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Domowe rurki z kremem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Rurki pasują na wiele okazji, świetnie sprawdzą sie podczas pikniku a nawet Przyjęcia Komunijnego. Z podanej porcji otrzymamy 30 sztuk.

Domowe rurki z kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe rurki z kremem

 

 

  • Krem:
  • 250g masła,
  • 2 budynie waniliowe (po 40g każdy),
  • 1/2 l mleka,
  • szkl. cukru pudru,
  • laska wanilii.

Sposób przygotowania:

Domowe rurki z kremem
1. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, posiekane masło oraz śmietanę. Połączyć nożem, następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na kształt dużego prostokąta o grubości około 1 mm. Wycinać wzdłuż cienkie wąski paski o szerokości około 1,5 cm. Foremki na rurki natłuścić, następnie nawijać paski - zaczynając od węższej do szerszej części. Jedną stronę obtoczyć w cukrze. Odstawić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 200st. Ostudzić i zdjąć z foremek. 2. W 1/2 szkl. mleka rozrobić budynie, resztę mleka zagotować wraz z nasionami z laski wanilii. Na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Gotować ok. 1 min, aż masa zgęstnieje, ostudzić. Masło utrzeć na puch, pod koniec dodając cukier puder. Ucierać, aż masa stanie się biała i puszysta, ok. 10min. Następnie, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem przełożyć do szprycy z długą końcówką i nadziewać nim rurki.
Domowe rurki z kremem
Ciasto rozwałkować, pociąc na długie paski
Domowe rurki z kremem
Paski nawijać na natłuszczone foremki do rurek
Domowe rurki z kremem
Każdą rurkę z jednej strony obtoczyć w cukrze
Domowe rurki z kremem
Rurki ustawić na blasze wyłożonej papierem, upiec