Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Donaty mini w polewie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Donaty w wersji minimalnej ;-) Idealne na przyjęcia dla dzieci, łatwe w wykonaniu i zachęcające do zjedzenia.

Donaty mini w polewie

Składniki:

Donaty mini w polewie

 

 

  • POLEWA:
  • cukier puder - 300 g
  • woda - 5 łyżek
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Donaty mini w polewie
Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać pokrojone masło i wyrobić palcami. Następnie dodać drożdże w proszku, cukier i oraz szczyptę soli. Wszystko razem połączyć za pomocą łyżki. Wbić jajka oraz wlać połowę mleka i wymieszać aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Następnie dodawać stopniowo pozostałe mleko i mieszać, tak żeby uzyskać gładkie, lekko lepkie ciasto. Ciasto przełożyć na stolnice oprószoną mąką i wyrabiać rękoma, by powstało sprężyste ciasto.

Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę, by podwoiło swoja objętość.

Gdy ciasto podrośnie przełożyć znów na oprószona mąką stolnicę, wyrabiać przez parę minut , aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie. Podzielić ciasto na ok 40 części, z każdej uformować kulkę, następnie ją spłaszczyć i w środku każdego krążka palcem robimy dziurkę.

Donaty ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić na ok 30 minut do wyrośnięcia. Olej rozgrzać do 180 st C. Ostrożnie wkładamy donaty do rondla i smażymy z obu stron, wyjmujemy, układamy na ręczniku papierowym.

POLEWA: Cukier puder mieszamy z wodą, ucierając parę minut, by powstała gładka masa. Przestudzone donaty smarujemy polewą i posypujemy posypką..