MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Dorsz duszony ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny maślany dorsz z dodatkiem delikatnego duszonego szpinaku w liściach.

Dorsz duszony ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dorsz duszony ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Dorsz duszony ze szpinakiem
Ziemniaczki pieczemy w folii aluminiowej na przykład według tego przepisu: https://gotujmy.pl/ziemniaczki-pieczone-w-folii,przepisy,187327.html Możemy je również ugotować na parze lub w wodzie w zależności od upodobań. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masłą klarowanego, dodajemy szczyptę kurkumy i kładziemy na to filet z dorsz posypując go zmiażdżonymi ziarnkami różowego pieprzu. Dodajemy kostkę mrożonych liści szpinaku, lekko posypujemy solą i dusimy razem pod przykryciem, aż ryba i szpinak będą prawie gotowe. Wtedy zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar wody ze szpinaku. Wykładamy na talerz, dokładamy ziemniaki pieczone i podlewamy resztką maślanego sosu.
Dorsz duszony ze szpinakiem
Przygotowujemy pieczone w folii ziemniaczki
Dorsz duszony ze szpinakiem
Rozpuszczamy masło, dodajemy kurkumę i kładziemy na to dorsza
Dorsz duszony ze szpinakiem
Dodajemy kostkę mrożonych liści szpinaku i dusimy pod przykryciem
Dorsz duszony ze szpinakiem
Kiedy potrawa jest prawie gotowa odparowujemy nadmiar wody

Tagi:

szpinak dorsz