Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Dorsz panierowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pomysł na szybki, piątkowy obiad.

Dorsz panierowany

Składniki:

Dorsz panierowany

 

Sposób przygotowania:

Dorsz panierowany
Dorsza dzielimy na porcje. Ja pokroiłam go w dość grube "paluszki". Ryba musi być rozmrożona. Porcje oprószamy solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Następnie skrapiamy wedle uznania sokiem z cytryny. Jajka rozbijamy do miseczki, dodajemy do nich śmietanę i roztrzepujemy przy użyciu miotełki. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej. Porcje ryby panierujemy najpierw w jajku ze śmietaną, później w bułce tartej( można ją zastąpić mąką lub płatkami). Smażymy je na rozgrzanym na patelni tłuszczu na złoty kolor z każdej strony.