Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Dorsz z zieloną pietruszką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Filety opłukać i osuszyć. Natkę pietruszki umyć, strzepnąć nadmiar wody i drobno

Dorsz z zieloną pietruszką

Składniki:

Dorsz z zieloną pietruszką

 

  • 4 filety z dorsza
  • 3 pęczki natki
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Dorsz z zieloną pietruszką
Filety opłukać i osuszyć. Natkę pietruszki umyć, strzepnąć nadmiar wody i drobno posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. W misce wymieszać natkę, czosnek, olej i sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Połowę mieszanki rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Następnie ułożyć warstwę ż ryb, a na niej drugą warstwę mieszanki. Naczynie wstawić do lodówki na 60 minut Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, wstawić naczynie z rybą i piec około 20 minut. Podawać ze świeżą bagietką posmarowaną masłem ziołowym.