Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Prosty, przepyszny, mega kaloryczny deser z mlecznej czekolady z kremem z żółtek i cukru pudru i z bitą śmietaną.

Deser czekoladowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser czekoladowy

 

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Deser czekoladowy
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli wodnej. Żółtka (jajka wcześniej sparzyć) utrzeć z połową cukru pudru na puszysty krem. Krem z żółtek dodać do roztopionej, bardzo ciepłej (nie gorącej!) czekolady, dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno. Połowę bitej śmietany dodać do czekoladowej masy. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać, rozłożyć do szklaneczek. Do pozostałej bitej śmietany dodać resztę cukru pudru, wymieszać. Bitą śmietanę rozłożyć na każdej porcji deseru. Dowolnie udekorować. Deser podawać schłodzony.
Deser czekoladowy
Połamana na mniejsze kawałki czekolada roztopiona w kąpieli wodnej.
Deser czekoladowy
Żółtka utarte z połową cukru pudru na puszysty krem.
Deser czekoladowy
Krem z żółtek dodany do roztopionej czekolady.
Deser czekoladowy
Śmietana kremówka przelana do miski i ubita na sztywno.

Tagi:

czekolada