beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Deser budyniowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

A może budyń??? :):):):)

Deser budyniowy

Składniki:

Deser budyniowy

 

  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 budyń czekoladowy
  • 5 szklanek mleka
  • rodzynki
  • wiśnie
  • dowolna galaretka

Sposób przygotowania:

Deser budyniowy
Budynie gotujemy w mniejszej ilości mleka niż podano na opakowaniu (ja gotowałam 1 budyń w 1,5 szklanki mleka). Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Gorące budynie przekładamy do przygotowanych szklaneczek lub pucharków zostawiając połowę jasnego. Na wyłożony budyń kładziemy umyte rodzynki i kilka wydrylowanych wiśni. Przykrywamy resztą budyniu. Deser zostawiamy do przestygnięcia. Na wierzchu układamy wiśnie i zalewamy tężejącą galaretką.
Budyń musi mieć kremową konsystencję. Nie może być sztywny ani zbyt rzadki.