Deser gruszki rumowe Asus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotować gruszki rumowe

Deser gruszki rumowe  Asus

Składniki:

Deser gruszki rumowe Asus

 

  • 1/3 szklanki ciemnego rumu
  • 70 dag. soczystych gruszek
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 szklanka wody
  • 1 łyżka rumu ciemnego

Sposób przygotowania:

Deser gruszki rumowe Asus
Umyte gruszki pokroić na ósemki, obrać wykroić gniazda nasienne. Wymieszać 1/3 szklanki rumu z gruszkami, wodą sparzonymi rodzynkami, cukrem i masłem. Całość zagotować mieszając kilka razy. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć garnek i podgrzewać tak długo aż gruszki zmiękną . Po tym czasie wyjąć owoce, a sos gotować tak długo aż nabierze konsystencji syropu. Zdjąć z ognia, dodać 1 łyżkę rumu, wymieszać i polewać gruszki gotowym sosem. Gruszki rumowe można podawać również z lodami.

Tagi:

gruszki