Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Deser majowy

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Deser na gorące popołudnie. Truskawki w akompaniamencie rabarbaru pod pyszną waniliową kołderką. Niebo...do przygotowania w naszej kuchni!

Deser majowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Deser majowy

 

  • MASA CZERWONA: 30 dkg truskawek
  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • 2 szczypty soli
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka galaretki z proszku o smaku truskawkowym
  • MASA BIAŁA: 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 400 g serka waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szkl. wody
  • sok z połowy cytryny
  • skórka starta z połowy cytryny
  • POSYPKA: 1/2 szkl. kruszonych orzechów włoskich łuskanych
  • 1/3 szkl. słonecznika łuskanego
  • 1/4 szkl. ziaren sezamu
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka masła albo margaryny

Sposób przygotowania:

Deser majowy
MASA CZERWONA: Rabarbar oczyścić, obrać, pokroić na nieduże kawałki wrzucić do rondla, dodać 1 łyżkę wody, cukier, sól i zagotować na małym ogniu. Truskawki opłukać, oderwać szypułki, owoce pokroić na ćwiartki. Dodać do rabarbaru razem z sokiem z cytryny, doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia. Wsypać galaretkę i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego wystudzenia - po schłodzeniu masa powinna mieć konsystencję lekko płynnego żelu z kawałkami owoców.

MASA BIAŁA: żelatynę zalać zimną wodą a gdy napęcznieje podgrzać aż się rozpuści. Zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać serek waniliowy , sok oraz skórkę drobno startą ze sparzonej cytryny. Miksując wlać letnią żelatynę.POSYPKA: na patelni rozpuścić masło z mlekiem i cukrem, dosypać orzechy i ziarna, smażyć aż całość zacznie się karmelizować i nabierać złotawego koloru. Wyłożyć na arkusz papieru do pieczenia, zostawić do wystudzenia. Gdy całość wystygnie pokruszyć rękami.

DESER: do pucharków albo kieliszków nakładać na przemian po trochu masy białej i czerwonej. Wierzch posypać karmelizowaną posypką. Można też przesypać orzechami niektóre warstwy deseru. Przybrać listkami mięty o kawałkami świeżych truskawek. Odstawić do lodówki do silnego schłodzenia.
Deser majowy
Etap 1
Deser majowy
Etap 2