ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

deser porzeczkowy wg Eweliny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dobry pomysł na wykorzystanie porzeczek. Smaczny i dobrze prezentujący się deser.

deser porzeczkowy wg Eweliny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

deser porzeczkowy wg Eweliny

 

 

 

Sposób przygotowania:

deser porzeczkowy wg Eweliny
Śmietanę ubijamy za pomocą miksera aż do uzyskania pienistej lecz lejącej się postaci. Jedną galaretkę porzeczkową rozpuszczamy w gorącej wodzie według przepisu na opakowaniu. Drugą galaretkę natomiast rozpuszczamy tylko w połowie wody zalecanej na opakowaniu i dodajemy tam 1 łyżkę żelatyny. Mieszamy aż znikną wszystkie grudki. Galaretki studzimy. Na dno 5 szklanek wsypujemy warstwę porzeczek. Schłodzoną galaretkę zmieszaną z żelatyną mieszamy z pianką śmietankową aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Zalewamy tym porzeczki w szklankach i odstawiamy to do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie pianka powinna stężeć. Nalewamy wtedy kolejną wystudzoną warstwę - galaretkę przyrządzoną według przepisu na opakowaniu. Kolejnym etapem będzie wstawienie całego deseru do lodówki, do momentu aż wszystko stężeje. Smacznego.
deser porzeczkowy wg Eweliny
Użycie śmietany 12% sprawi że nasz deser będzie mniej kaloryczny.
deser porzeczkowy wg Eweliny
W szklankach umieszczamy mieszankę porzeczek lecz można użyć porzeczki jednego typu.
deser porzeczkowy wg Eweliny
Dzięki dodaniu żelatyny mamy pewność że nasza pianka stężeje.
deser porzeczkowy wg Eweliny
Ostatnią warstwę stanowi czysta galaretka. Musimy wlać ją dopiero gdy pianka stężeje, a sama galaretka będzie wychłodzona.