zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

SUPERPRZEPIS

Deser truskawkowo migdałowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

deser przygotowałam na weekend z Kasią, którego tematem były niebieskie migdały

Deser truskawkowo migdałowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser truskawkowo migdałowy

 

  • 50 g migdałów ( użyłam całych )
  • 6 kruchych gotowych babeczek ( Dan Cake )
  • 8 dużych świeżych truskawek
  • 1 mała śmietana 36 % ( 200 g )
  • 1 łyżka cukru
  • odrobina niebieskiego barwnika

Sposób przygotowania:

Deser truskawkowo migdałowy
Migdały zalać wrzątkiem i sparzyć. Po chwili odcedzić i obrać je i podzielić na połówki. Do miseczki wlać ponownie wodę, dodać niebieski barwnik, wymieszać i wrzucić połówki migdałów na około godzinę. Po tym czasie migdały odsączyć i wysypać na ręcznik papierowy i wysuszyć. Przygotować dwa naczynia do deseru ( ja użyłam kieliszków ). Babeczki wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować. Rozłożyć po równo do kieliszków. Następnie umyte i pozbawione szypułek truskawki również zmiksować ( moje były bardzo słodkie, więc nie dodałam cukru ) i także rozłożyć do obu kieliszków. W miseczce umieścić śmietanę, dodał łyżkę cukru i ubić na sztywno, po czym nałożyć na warstwę truskawek. Na koniec posypać migdałami i udekorować listkami np, melisy.
Deser truskawkowo migdałowy
pierwsza warstwę powinny stanowić zmiksowane babeczki
Deser truskawkowo migdałowy
druga warstwa to zmiksowane truskawki ...
Deser truskawkowo migdałowy
trzecia warstwa to ubita na sztywno śmietana
Deser truskawkowo migdałowy
ostatnia warstwa to niebieskie migdały ...

Tagi:

babeczki