kasandra6

kasandra6

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 399]

Diabełek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Formę wyłożyć folią aluminiową (lekko natłuścić w przedszkolu). Dużym rondlu połączyć

Diabełek

Składniki:

Diabełek

 

  • 4 szklanki cukru
  • 125g margaryny
  • 1 puszka mleka skondensowanego
  • 3 łyżki syropu kukurydzianego
  • 450g grudek czekolady waniliowej
  • 360g masy pomadkowej
  • 1 szklanka orzechów włoskich siekanych
  • 1 łyżka ekstraktu wanilii

 

Sposób przygotowania:

Diabełek
cukier z mlekiem oraz syropem kukurydzianym – dokładnie wymieszać i zagotować na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru. Następnie podgrzewać jeszcze przez chwilę tak by masa uzyskała temp ok. 100 C . Zdjąć z palnika i wrzucić grudki czekolady, mieszać aż czekolada się rozpuści. Dodać masę pomadkową , orzechy i wanilię – wymieszać dokładnie. Wylać masę do formy, ostrym nożem ponacinać kostki do połowy wysokości (w gorącej masie) Ostudzić masę , następnie wyjąć z formy i kroić kwadraty.

Tagi:

czekolada