szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Dietetyczne udka z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny a zarazem dietetyczny obiadek.

Dietetyczne udka z pieczarkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dietetyczne udka z pieczarkami

 

  • Porcja dla 2 osób:
  • 2 małe udka z kurczaka
  • 100 g kaszy gryczanej - 1 torebka
  • 6 dużych pieczarek
  • 2 cebule
  • łyżeczka wegety
  • sól
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pół pęczka zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Dietetyczne udka z pieczarkami
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu - ok 15 - 20 minut w osolonej wodzie. Udka z kurczaka obieramy ze skóry, skórę wyrzucamy, nie bedzie nam potrzebna. W garku gotujemy wodę z dodatkiem 2 kostek rosołowych. Gdy się zagotuje wkładamy udka i gotujemy pół godziny. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cebule obieramy i kroimy w pół plasterki. Na patelni podsmażamy oliwę z oliwek, wrzucamy na nią cebulę i podsmażamy az troszkę zmięknie. Dodajemy wegetę, mieszamy i dodajemy pieczarki. Dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Pietruszkę drobno siekamy. Ściągamy pokrywkę mieszamy i dodajemy połowę zielonej pietruszki. Do pieczarek dodajemy ugotowane udka i smażymy całość aż wyparuje woda. Na talerz nakładamy pół woreczka ugotowanej kaszy, na to udko i pieczarki, oraz posypujemy resztą zielonej pietruszki. Smacznego
Dietetyczne udka z pieczarkami
Cebule kroimy na pół i potem na cienkie pół plasterki
Dietetyczne udka z pieczarkami
Obrane duże pieczarki kroimy w cienkie plasterki.