BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Drożdżowy z serem i orzechową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placek drożdżowy z serem na deser z kruszonką z orzechów , która jest chrupiącym dodatkiem do smacznego ciasta .

Drożdżowy z serem i orzechową kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowy z serem i orzechową kruszonką

 

  • mąka wrocławska-3 szklanki
  • drożdże-2,5 g
  • cukier-2 łyżeczki
  • mleko-1 szkl.
  • jaja-3
  • masło- 2 łyżki
  • nadzienie:
  • ser tłusty-200 g
  • jaja-2
  • cukier-2 łyżki
  • cukier wanilinowy
  • kruszonka orzechowa:
  • orzechy włoskie-4 szt.
  • masło- 1 łyżka
  • mąka- 2 - 3 łyżki
  • cukier- 1 łyżeczka
  • poza tym:
  • 1 żółtko do posmarowania placka

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowy z serem i orzechową kruszonką
Zaczyn: Drożdże mieszamy z cukrem , dodajemy łyżkę ciepłego mleka i łyżkę mąki . Zostawiamy do wyrośnięcia . Resztę mąki mieszamy z zaczynem , ubitymi z cukrem żółtkami , podgrzanym mlekiem , rozpuszczonym masłem . Zagniatamy ciasto , jeśli będzie za rzadkie , dosypujemy nieco mąki . Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia . Po wyrośnięciu wałkujemy na prostokąt o wielkości malej , podłużnej foremki . Przygotowujemy nadzienie:mieszamy ser z utartym koglem-moglem i cukrem wanilinowym . Smarujemy ciasto , które zwijamy w rulon , przecinamy wzdłuż i owijamy wokół siebie . Przekładamy do blaszki , smarujemy żółtkiem , posypujemy kruszonką i pieczemy w 180 C 30 minut .
Drożdżowy z serem i orzechową kruszonką
Ciasto smarujemy serowym nadzieniem , awijamy w rulon .
Drożdżowy z serem i orzechową kruszonką
Przecinamy wzdłuż , owijamy wokół siebie .
Drożdżowy z serem i orzechową kruszonką
Z podanych składników robimy kruszonkę , najlepiej rękami .
Drożdżowy z serem i orzechową kruszonką
Ciasto układamy w wysmarowanej blaszce , smarujemy jajkiem , posypujemy kruszonką i do piekarnika .

Tagi:

sery ser