Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Drożdżowe ciasto cynamonowe w keksówce

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna, miękka drożdżówka z wilgotnym, słodkim i aromatycznym nadzieniem cynamonowym.

Drożdżowe ciasto cynamonowe w keksówce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe ciasto cynamonowe w keksówce

 

  • mąka pszenna - 380g + 7 łyżek,
  • drodze świeże - 25g,
  • mleko - 80ml,
  • woda - 60ml,
  • jaja - 2,
  • cukier - 50g,
  • masło - 60g,
  • skórka z otartej całej cytryny,
  • cukier z wanilią - niepełna łyżeczka;
  • cukier - 1/2 szklanki (ok 100g),
  • cynamon - łyżka,
  • masło - 50g,
  • sok z cytryny - 5 łyżeczek,
  • maka do posypania stolnicy,
  • tłuszcz i mąka do formy keksowej

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ciasto cynamonowe w keksówce
Najlepiej aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Masło rozpuścić w podgrzanym mleku, dodać zimną wodę i rozkruszone drożdże, dokładnie wymieszać, odstawić na kilka minut w cieple miejsce. 280g mąki przesiać z cukrami oraz drobno startą skórką z cytryny. Rozczyn wymieszać z mąką i jajami przy pomocy drewnianej łyżki. Dodać 90g mąki i mieszać do połączenia. Nie należy dodawać więcej mąki, bo zrobimy to później. Ciasto przykryć folią spożywczą i ścierką. Odstawić w cieple miejsce na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto zagnieść z siedmioma łyżkami mąki, aby wyszło miękkie i elastyczne. W razie potrzeby doda nieco więcej maki lub mleka. Ciasto przełożyć na posypany mąką blat i cienko rozwałkować na prostokąt. Masło podgrzać do rozpuszczenia i połączyć je z sokiem z cytryny. lekko przestudzić aby było letnie. Cynamon wymieszać z cukrem, można dodać nieco cukru waniliowego. Na ciecie rozsmarować masło z sokiem z cytryny na całej powierzchni, a następnie posypać cukrem z cynamonem. Zwinąć ciasno w rulon, zaczynaj ac od krótszego boku. Przekroić rulon wzdłuż na pól nie docinając jednak do końca jednej ze stron. Powstałe dwie części splatamy ostrożnie, ale ciasno ze sobą i zlepiamy końcami. Przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką keksówki. Odstawić z cieple miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 40 minut w 180 stopniach. Ciasto wyjmujemy z formy po ostudzeniu.
Drożdżowe ciasto cynamonowe w keksówce
Etap 1
Drożdżowe ciasto cynamonowe w keksówce
Etap 2
Drożdżowe ciasto cynamonowe w keksówce
Etap 3
Drożdżowe ciasto cynamonowe w keksówce
Etap 4

Tagi:

mak keks ciasto