Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Drożdżowe ślimaki z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne drożdżowe ślimaki z serem. Doskonały deser do porannej kawy. Każdemu będą smakować. Polecam!!!

Drożdżowe ślimaki z serem

Składniki:

Drożdżowe ślimaki z serem

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaki z serem
Ciasto: Do ciepłego mleka dodaję drożdże oraz po jednej łyżeczce cukru i mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam, dodaję rozczyn oraz pozostałe składniki. Zagniatam ciasto. Odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia. Masa serowa: Ser ugniatam widelcem razem z jajkiem, miękkim masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję tworząc prostokąt o wymiarach 50cm x 30cm. Na cieście rozsmarowuję masę serową. Ciasto zwijam w rulon, który następnie kroję w 2 cm kawałki. Kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej pergaminem. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni.