agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Drożdżowiec z owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto drożdżowe z kruszonką pyszne na każdą okazję

Drożdżowiec z owocami

Składniki:

Drożdżowiec z owocami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowiec z owocami
Przygotować składniki na ciasto. Brzoskwinie umyć pod bieżącą wodą. Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać letnie mleko, 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto. Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie zagnieść. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy. Na wierzch ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie, następnie posypać kruszonką. Składniki na kruszonkę: mąka - 4 łyżki, masło 2 łyżki, cukier 2 łyżki wsypać do miseczki i wolno wymieszać, przesypując mąką. Tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca pozostawić na około pół godziny do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika na około 50-60 min. w 180 stopniach C.