gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Drożdżówki z jagodami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię robić drożdżówki takie domowe. Zawsze robię większą porcję zamrażam i jak mam chęć na coś słodkiego do kawusi to zawsze mam pod ręką.

Drożdżówki z jagodami i kruszonką

Składniki:

Drożdżówki z jagodami i kruszonką

 

 

  • Nadzienie

 

 

  • 1 szklanka jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka budyniu suchego

 

 

  • Kruszonka
  • 5 dkg masła
  • 5 dkg cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 10-15 dkg mąki

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z jagodami i kruszonką
Przygotowanie kruszonki: 

Do miski dajemy miękkie masło i pozostałe składniki kruszonki wyrabiamy palcami. Kruszonka nie może się kleić jeżeli trzeba to mąki dodajemy więcej.

Przygotowanie ciasta: 

Do miseczki kruszymy drożdze dodajemy łyżeczkę cukru i kilka łyżek letniego mleka mieszamy dodajemy 2-3 łyżki mąki mieszamy i odstawiamy aż wyrosną. Do misy robota wsypujemy mąkę i dodajemy wszystkie pozostałe składniki cukier, sól wbijamy jajka, dodajemy dynię wlewamy rozpuszczone masło i letnie mleko ,dodajemy wyrośnięte drożdze wyrabiamy ciasto robotem. Jeżeli ciasto jest wolne dodajemy trochę mąki, Wyrobione ciast zostawiamy aż wyrośnie.

Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy ciasto i niech znowu wyrośnie. Dzielimy ciasto na części ja robiłam porcje po 5 dkg

Z ciasta formujemy kulki układamy na blasze nakrywamy ściereczką i czekamy aż urosną. Jak ciasto podrośnie na środku przyciskamy najlepiej małym słoiczkiem.

Jagody mieszamy z budyniem można dodać trochę cukru jeżeli wolimy bardzie słodkie. Do każdego wgłębienia dajemy przygotowane jagody i znowu czekamy aż drożdzówki podrosną.

Jak drożdzówki podrosną każdą smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka i szczyptą cukru. Zawsze zostawiam sobie trochę żółtka. Na górę sypiemy kruszonkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy na złoty kolor około 25 minut. POLECAM!!!