Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Duszona łopatka wg Beatris

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Duszona łopatka przygotowana w prosty sposób.

Duszona łopatka wg Beatris Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duszona łopatka wg Beatris

 

  • 60 dkg łopatki wieprzowej
  • 4 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Duszona łopatka wg Beatris
Ząbki czosnku obrać i przekroić wzdłuż na połowę. W mięsie zrobić nożem otwory, powtykać w nie kawałki czosnku. Mięso położyć na rozgrzany olej, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić z każdej strony. Mięso posypać przyprawą uniwersalną i zalać wodą (tyle, żeby mięso było zanurzone w niej do 2/3). Przykryć i dusić do miękkości. Jak mięso będzie już miękkie, wyjąć je z płynu, w którym się dusiło. W 1/2 szklanki zimnej wody rozmieszać mąkę, zagęścić nią sos. W razie potrzeby dolać więcej wody i doprawić solą i pieprzem. Mięso kroić w plastry , podawać polane sosem.
Duszona łopatka wg Beatris
Otwory zrobione w mięsie i powtykane w nie ząbki czosnku.
Duszona łopatka wg Beatris
Mięso oprószone solą i pieprzem i zrumienione na oleju.
Duszona łopatka wg Beatris
Zrumienione mięso zalane wodą z dodatkiem przyprawy uniwersalnej.
Duszona łopatka wg Beatris
Sos zagęszczany rozmieszaną w zimnej wodzie pszenną mąką.

Tagi:

przyprawy