Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Dwukolorowe pierożki na słodko

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Moja propozycja na kakaowo-jasne mini pierożki na słodko z suszonymi jabłkami, orzechami włoskimi oraz miodem. Można je podać jako deser, ale także jako słodkie danie obiadowe.

Dwukolorowe pierożki na słodko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dwukolorowe pierożki na słodko

 

 

  • Ciasto:
  • ok.30 dag mąki tortowej
  • gorąca woda
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • cukier
  • 1- 1,5 łyżki kakao
  • śmietana
  • gwiazdki czekoladowe do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Dwukolorowe pierożki na słodko
Jabłka wysuszyć z dodatkiem cynamonu. Wysuszone talarki jabłek pokruszyć lub pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie posiekać. Połączyć suszone jabłka i orzechy z miodem naturalnym. Do ok.15 dag mąki dodać 1,5 łyżki oleju, szczyptę soli i troszkę cukru oraz gorącą wodę, tak aby zagnieść ciasto (jak na pierogi). Do reszty mąki (ok.15 dag) dodać kakao, wymieszać, 1,5 łyżki oleju, szczyptę soli i cukru, a dolewając gorącej wody zagnieść ciemne ciasto. Powstaną nam dwa kawałki ciasta. Rozwałkować cienko najpierw jasne ciasto. Ja aby skrócić sobie czas przygotowania rozłożyć rozwałkowane ciasto na potrzepanej mąką formie do uszek (pierożnicy), nałożyć do wnętrza otworów wcześniej przygotowany farsz z suszonych jabłek, orzechów i miodu. Rozwałkować ciasto kakaowe, nałożyć na jasne i mocno przycisnąć wałkiem oba ciasta. Usunąć nadwyżki a pierożki delikatnie wytrząsnąć z formy. Zagotować wodę i na wrzątek wrzucać pierożki, aż do momentu wypłynięcia i ich ugotowania. Odcedzić. Podawać polane śmietaną z cukrem. Można udekorować gwiazdkami z białej i czarnej czekolady.
Dwukolorowe pierożki na słodko
Etap 1 Jabłka i orzechy pokroić, dodać miód, połączyć.
Dwukolorowe pierożki na słodko
Etap 2 Przygotować jasne ciasto i kakaowe (ciemne)
Dwukolorowe pierożki na słodko
Etap 3 Na formę rozłożyć jasne ciasto i powkładać farsz.
Dwukolorowe pierożki na słodko
Etap 4 Przykryć ciemnym i wykrawać pierożki.