Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Dyniowe ciasto z nasion

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dyniowe ciasto o orzechowym smaku.

Dyniowe ciasto z nasion Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dyniowe ciasto z nasion

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe ciasto z nasion
Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dolać olej z pestek dyni i zmiksować z masłem. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni aż zaczną trzeszczeć, wystudzić a następnie zmielić w rozdrabniaczu( nie za drobno). Ubić pianę ze szczyptą soli na sztywno. Wymieszać mąkę z proszkiem i dodać do masła. Korzystając z miksera albo malaksera wyrobić gładkie ciasto. Dosypać pestki dyni a na samym końcu dodać pianę i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 190 stopni około 45 minut. Podana ilość wystarcza na małą tortownicę ca. 21 cm. Przed podaniem ciasto wystudzić, polać roztopioną w mleku białą czekoladą i udekorować wg. uznania. Ja do dekoracji użyłam ziaren słonecznika w cukrze.
Dyniowe ciasto z nasion
Pestki dyniu uprażyc na rozgrzanej patelni.
Dyniowe ciasto z nasion
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami a potem dolać olej dyniowy.
Dyniowe ciasto z nasion
Piec w temperturze 190 stopni przez około 45 minut.