Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Dynia jako słodka przekąska

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Idealne jako słodkie śniadanie np do naleśników lub owsianki.

Dynia jako słodka przekąska Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dynia jako słodka przekąska

 

Sposób przygotowania:

Dynia jako słodka przekąska
Wodę i cukier wlewam do garnuszka i zaczynam gotować. Następnie dodaję goździki, płaską łyżeczkę kardamonu i cynamonu. Można wrzucić również dodatkowo całą laskę cynamonu do wywaru. Dynie myję, obieram, oczyszczam i kroję w spore kostki. Wrzucam do gorącego wywaru i podgotowuję 10-15 minut na małym ogniu. Dynia nie może nam się rozgotować bo się rozciapcia, a zależy nam najbardziej aby wsiąknęła słodką zalewę oraz przyprawy. Podaję w papilotkach, lub na talerzu.
Dynia jako słodka przekąska
Dynie gotujemy w zalewie uważają aby jej nie rozgotować
Dynia jako słodka przekąska
Gotową dynie studzę i podaję np z rodzynkami lub obsypaną cynamonem

Tagi:

dynia